Lazar Kukić je proglašen za igrača utakmice (©Reuters)
Lazar Kukić je proglašen za igrača utakmice (©Reuters)

Kukićev čas rukometa – lider za budućnost

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.01.22. | 08:47

„Svestan sam da igram na takvoj poziciji da se od mene zahteva da preuzimam odgovornost. Dobra odbrana, raspoloženi golmani, što manje izgubljenih lopti, recept za pobedu protiv Hrvatske“, rekao je srednji bek Benfike za Mozzart Sport

(od izveštača Mozzart Sporta iz Segedina)

Pre skoro tri godine, u beogradskoj Areni, malo je falilo da padne tada moćna Hrvatska u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Kauboji, predvođeni Domagojem Duvnjakom na terenu i Linom Červarom na klupi, provukli su se u srpskoj prestonici, odigravši nerešeno 25:25. Posle gola asa Kila, Orlovima, tada selektora Nenada Peruničića, ostalo je pola minuta za napad i pobedu. Lazar Kukić je preuzeo odgovornost, ali nije pogodio tog 11. aprila 2019. godine.

Izabrane vesti

Sada, Srbija je na pragu da dobije vođu u narednih sedam, osam godina. Kažu da srednji bekovi kasnije stasavaju, da je potrebno vreme da sve legne na svoje. Možda je rano da se donose zaključci, ali Kukić izrasta u „dirigenta“, u lidera ove generacije koja tek stasava, za koju radi vreme i koja bi narednih godina tek mogla da napravi bum i vrati Srbiju u evropski i svetski krem.

Doktorska partija nekadašnjeg rukometaša Partizana na otvaranju Evropskog prvenstva u Segedinu protiv Ukrajine. Posebno je bio raspoložen u prvih 30 minuta. Lagano je probijao odbranu plavo-žutih, preuzimao odgovornost, razigravao saigrače. Neko je u koga Toni Đerona ima ogromno poverenje. U odsustvu Petra Nenadića, bez zaraženog Đorđa Đekića, Kukić je ostao usamljen na poziciji srednjeg beka.

U razgovoru za Mozzart Sport posle meča, svestan je svoje uloge u reprezentaciji, da mora da povuče tim, da je neko na koga saigrači uvek mogu da se oslone.

"Igram na takvoj poziciji da se očekuje od mene da preuzimam odgovornost i da rešavam situacije. Zadovoljan sam kao sam odigrao, kao i ceo tim. Od starta smo zaigrali odlično, preuzeli kontrolu igre. Znam da je ovo tek početak, nema euforije, tek nas očekuju teški mečevi protiv Hrvatske i Francuske u grupi“, rekao je rukometaš Benfike.

Nije bilo lako Orlovima u prethodnom peiodu. Korona se uvukla u redove naše reprezentacije u Staroj Pazovi, a i u Segedinu kao Damoklov mač visi mogućnost da PCR test pokaže pozitivan nalaz i da igrač bude izgubljen za nastavak borbe u Segedinu. Jedan Orao je već morao u petodnevni karantin po dolasku u grad na Tisi. U pitanju je Đorđe Đekić.

"Bio je totalni haos. Nije lako, ali moramo da nastavimo. Ova pobeda je i za bolesne drugare koji su morali da ostanu u Beogradu. Oni nam daju podršku. Svi smo kao jedna velika porodica. Zajedno se borimo. Verujem da ćemo da ostanemo zdravi do kraja prvenstva, to je jedino bitno. Sada nam se vratio Vanja Ilić. On je naš važan igrač, nadam se da će moći da nam pomogne, bićemo jači s njim u nastavku šampionata“.

Lazara Kukića očekuje novi duel protiv Luke Cindrića (©MN Press)Lazara Kukića očekuje novi duel protiv Luke Cindrića (©MN Press)

Ukrajina je već prošlost, duel sa Hrvatskom za mnoge bi mogao da bude i meč karijere, bar što se tiče igara u reprezentaciji.

"Protiv Ukrajine smo pogađali zicere, imali malo izgubljenih lopti. Kada je tako, lakše je da se igra, dobije se na sigurnosti. Svesni smo težine tog meča, šta on može da nam donese. Znamo da je Hvatska podmladila ekipu, da Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić imaju probleme, da su neizvesni za utakmicu, ali gledamo sebe. Verujem da ćemo imati veliku podršku s tribina, dolaze i naše rodbine, prijatelji. Ova pobeda je i za njih, za sve one koji su nas zdušno bodrili u prethodnim nimalo lakim nedeljama“.

Dolaskom španskog stručnjaka Tonija Đerone, Orlovi su zablistali. Dve godine, rukometaši Srbije ne znaju za poraz. Na osam poslednjih utakmica, ostvareno je sedam trijumfa i remi u Kreteju protiv strašne Francuske u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Poslednji neuspeh je ostvaren upravo protiv sledećeg rivala, 13. januara u Gracu u poslednjem meču grupne faze Evropskog prvenstva. Kauboji su tada stigli do finala, gde su poklekli od Španije, dok je naša reprezentacija doživela brodolom, još jedan u nizu u poslednoj deceniji.

Posle srebra u Beogradu 2012. godine počeo je pad srpskog reprezentativnog rukometa.

"To je prošlost. Ne mogu da kažem da je bilo ružnih trenutaka u reprezentaciji tih godina. Jednostavno, rezultati nisu bili oni na koje smo očekivali. Gledamo samo napred, dobro nam ide zasad, homogena smo celina, atmosfera u timu je odlična, korona nas nije destabilizovala, postali smo jači. Dišemo jedan za drugog i verujem da možemo da obradujemo naciju. Protiv Hrvatske u subotu moramo da se oslonimo na jaku odbranu, golmani da imaju svoj dan, da nemamo mnogo grešaka u napadu, izgubljenih lopti... Mislim da ako se to sve ostvari da možemo da pobedimo Hrvatsku. I dalje je to vrhunska reprezentacija sa dobrim igračima, ali i mi rastemo kao tim“, zaključio je Kukić.

Beograđanin je proglašen za igrača utakmice. Posle tri godine u Partizanu, tri sezone je igrao u Asobal ligi za La Riohu, da bi se proteklog leta preselio u redove Benfike gde igra zajedno sa Petrom Đorđićem. U Lisabonu ostaje do juna, a onda se seli u Brest, u redove beloruskog prvaka Meškova. Pre nekoliko meseci je potpisao ugovor sa redovnim učesnikom Lige šampiona. Biće to nova, viša stepenica za momka rođenog 12. decembra 1995. godine.



tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija SrbijeLazar Kukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara